heet vanaf nu
2017
15
dec
door
Ingrid Hummel
1390
15
0

Moeten laminaire flow systemen nog wel gebruikt worden bij prothesiologie?

Het gebruik van laminaire flow systemen wordt sinds langere tijd als een mogelijke preventieve maatregel tegen periprothetische infecties beschouwd, maar vanuit het perspectief van de huidige literatuur zou deze maatregel mogelijk heroverwogen moeten worden.

Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat het gebruik van laminaire flow op de ok de postoperatieve infecties na prothesiologie verhogen. Het bewijs is hier echter nog te zwak voor en aanvullend onderzoek is nodig. 

Dit concludeert Ramon Roerdink, physician assistant, werkzaam is in het Jeroen Bosch ziekenhuis.
Ramon is actief in het verrichten en publiceren van wetenschappelijk onderzoek. Een groot deel van deze wetenschappelijke activiteiten gaan gepaard met het opzetten van projecten om de kwaliteit en de patiëntveiligheid te verhogen.

De review ‘Should laminar airflow systems still be used in total joint arthroplasty?’ is voortgekomen uit een van zijn kwaliteitsprojecten waarin infectiepreventieve maatregelen kritisch onderzocht werden. De luchtbehandelingssystemen op de operatiekamer was één van deze maatregelen. Opvallend is dat de Nederlandse WIP richtlijn, waarin regels voor de luchtbehandeling op een operatiekamer gegeven worden, niet in lijn liggen met recente literatuur en internationale aanbevelingen zoals de WHO richtlijn over de preventie van post- operatieve wondinfecties. Mogelijk vormt de onlangs gepubliceerde review in het JBJS Journal of Orthopaedics for Physician Assistants een aanleiding om de discussie omtrent deze richtlijn op gang te brengen.

Deel dit artikel
15 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >